e-Factura in SmartBill Conta
SmartBill ofera o solutie de gestionare a relatiei SPV-client-contabil, care permite contabililor sa inregistreze in mod automat facturile in contabilitate si, in acelasi timp, sa aiba siguranta ca acestea au atat “sigiliul” clientilor lor, cat si “sigiliul” ANAF.
Pe scurt:
- clientii preiau in SmartBill Facturare/Gestiune e-Facturi; ei sunt responsabili pentru a urmari ce e-Facturi au primit in SPV de la furnizorii lor:
- clientii salveaza in aplicatia SmartBill Facturare/Gestiune e-Facturile, tranformandu-le in receptii sau cheltuieli:
- contabilul preia in SmartBill Conta (prin sincronizare) doar acele facturi salvate, rezultand in mod automat notele contabile cu e-Facura atasata:
- contabilul are in SmartBill Conta un sistem de audit, care face verificari sumplimentare, astfel incat sa aiba siguranta ca datele din conta sunt in conformitate cu cele din SPV.
In acest proces, SmartBill Conta
- preia prin sincronizare si informatiile legate de e-Factura din conturile SmartBill ale clientilor (mai multe despre sinctonizare in :
- valideaza achizitiile si vanzarile din perspectiva e-Factura si semnaleaza atunci cand sunt nereguli, astfel incat sa nu fie necesare verificari manuale:
- afiseaza in listele de achizitii si vanzari informatii legate de e-Factura si statusul facturilor:
- permite vizualizarea in acelasi ecran a notelor contabile si a e-Facturilor aferente intr-un format PDF usor de interpretat:
- permite verificare in SPV a documentelor noi sau actualizate, dupa sincronizare, astfel incat se poate vedea in orice moment ca datele din conta sunt in conformitate cu cele actuale din SPV. Se verifica daca:
- exista documente pentru care este obligatorie existenta unei e-Facturi, dar aceasta lipseste:
- valorile de pe nota contabila corespund cu cele din e-Factura:
- partenerul de pe nota contabila este acelasi cu cel din e-Factura:
- exista actualizari disponibile in SPV pentru e-Facturi.
Sectiunea Configurari > Setari e-Factura permite alegerea tipului de documente pentru care sa se faca verificarile legate de e-Factura si cum sa fie tratate potentialele probleme gasite. Acestea pot fi marcate ca eroare, atentionare sau pot fi ignorate.
Toate problemele vor fi identificate, dar cele marcate ca “ignorate” nu vor influenta statusul final al documentului.
Verificarea diferentelor de valori fata de e-Factura se aplica pentru baza, TVA si total document tinand cont de marja de eroare acceptata, asa cum este stabilita in setari.