Inregistrarea vanzarilor si achizitiilor

Printre primele documente pe care un contabil le are la dispozitie spre a le inregistra in evidenta contabila sunt facturile emise si cele prin care se fac achizitii.

Vanzarile si achizitiile se inregistreaza in pagini diferite daca sunt tranzactii interne (nationale) versus externe (internationale).

SmartBill Conta are disponibile in toate paginile de inregistrare a documentelor functionalitați care fac sigura generarea notelor contabile. Indiferent daca incerci sa inregistrezi o vanzare externa sau o achizitie interna:

  • primesti avertisment la dublarea documentului
  • ai posibilitatea verificarii partenerilor
  • poti retine modelul notei contabile emise. Mai multe informatii, aici.
Atentionare la inregistrare dubla a documentelor
Pentru a evita posibilitatea inregistrarii de mai multe ori ale acelorasi documente, primesti un avertisment in cazul in care inregistrezi: Partenerul, Tipul, Data emiterii si Numarul documentului, iar acestea se regasesc deja pe o alta Nota contabila.

In cazul in care toate aceste informatii coincid, o sa apara un mesaj de avertizare.


Operatiunea poate fi continuata, dar la salvare se va emite o noua avertizare despre faptul ca mai exista un document cu aceste date de identificare.

Verificarea partenerilor din punct de vedere al regimului TVA si al inactivitatii

Stabilirea corecta a parametrilor fiscali ai partenerilor este esentiala deoarece acestia au impact asupra modului in care se fac notele contabile si asupra corectitudinii in care se genereaza declaratiile de TVA. Pentru a preintampina necorelari de informatii, SmartBill Conta permite verificarea parametrilor de TVA ai partenerilor in timp real, la data documentului.

Astfel, oricand va aparea o modificare in statusul partenerilor, aplicatia o va detecta si va afisa erori (daca este cazul) la salvarea documentului.

Cele mai multe aplicatii fac verificarea partenerilor la data curenta, iar acest lucru nu ofera siguranta pentru ca este posibil ca acum partenerul sa aiba alt status decat cel de la data intocmirii documentului.

Inregistrarea pe centre de cost

Centrele de cost pot fi utilizate atunci cand se lucreaza pe conturi din clasa 6 si 7.

ATENTIE!

Campul in care se stabileste Centrul de cost nu va fi vizibil decat in momentul in care se selecteaza conturile contabile. Acest lucru se intampla deoarece SmartBill Conta are o structura dinamica, adaptata la tipul de operatiune inregistrata.

Daca nu selectezi un centru de cost, desi ai definite centre de cost in nomenclator, la salvarea notei contabile vei fi avertizat despre acest lucru. Poti salva documentul si fara un centru de cost stabilit, iar nota contabila va fi Nerepartizata

Poti defini modele de documente in care sa precizezi si centrul de cost.