Sincronizarea facturilor de vanzare

Pentru a realiza preluarea facturilor emise contul SmartBill Facturare SmartBill Gestiune, mergi in meniul din stanga la Sincronizare (realizeaza conectarea daca cele doua conturi sunt deconectate) si apasa butonul Sincronizare.

In fereastra Sincronizare Conta – Facturare/Gestiune, stabilesti sediul si perioada pentru care vrei sa faci preluarea facturilor (mai multe informatii aici) si asigura-te ca optiunea Facturi de vanzare este bifata.


BINE DE STIUT!

Daca ai facturi de vanzare si incasari pentru acestea, iti recomandam sa le sincronizezi pe ambele deodata, pentru rezultate optime.

In cazul in care documentele preluate contin articole nedefinite ca tip, aplicatia va deschide o fereastra de avertizare si iti da posibilitatea sa stabilesti tipul contabil pentru fiecare din produsele cu probleme. Apasa Corecteaza pentru a face acest lucru.

In fereastra De rezolvat: produse fara tip, sunt afistate toate produsele aflate pe facturile preluate care nu au asociat un tip contabil. Pentru fiecare din ele poate fi adaugat tipul individual (prin selectare sau scrierea denumirii). Tipul definit pentru un articol ramane salvat in Sincronizare > Tipuri produse si poate fi editat ulterior.

BINE DE STIUT!

Daca produsele tale au acelasi tip contabil, il poti asocia automat pentru toate, de la Alege actiunea. Selectezi daca vrei sa stabilesti tipul produsului sau codul NC si apoi, completezi tipul/codul pe care vrei sa-l asociezi, iar acesta este preluat pentru intreaga lista.

Este necesar sa definesti si codul NC in cazul articolelor tranzactionate cu taxare inversa conf. art. 331, alin. (2), lit. a) Cod Fiscal, pentru o generare corecta a declaratiei D394.

Dupa sincronizare, apare fereastra care iti comunica faptul ca documentele importate au statut de ciorna, precum si optiunile in acest caz:

  • Revin mai tarziu: lasi documentele la statutul de ciorna
  • Vreau sa verific: verifici separat fiecare nota contabila. Pentru validare, este nevoie sa salvezi documentul cu CTRL+S sau il poti pastra in format ciorna cu CTRL+I
  • Salveaza-le automat: validezi si salvezi, in masa, notele contabile pentru facturile preluate

BINE DE STIUT!

Castigi timp daca validezi in masa notele contabile create pe baza facturilor preluate. Salvarea fiecarei note contabile de la Finalizeaza nota, este un proces care consuma timp. Sugeram verificarea notelor iar la final selectarea operatiunii Finalizeaza tot.

In cazul in care selectezi Revin mai tarziu sau doresti intreruperea verificarii documentelor preluate, poti reveni ulterior, accesand, in Sincronizare, optiunea Au mai ramas ... documente de verificat.

In sectiunea Nota contabila, vei gasi inregistrarile contabile centralizate pe conturi, si poti verifica documentele preluate mai usor.

BINE DE STIUT!

Daca in contul SmartBill Facturare/Gestiune:

  • Se editeza o factura incasata care a fost deja sincronizata in Conta, impreuna cu incasarea ei, este recomandabil sa refaci sincronizarea pentru ambele documente. Alternativa este sa le editezi manual in SmartBill FacturareSmartBill Gestiune.
  • Se sterge o factura care a fost deja sincronizata in Conta, trebuie stearsa manual si din Conta.