Sincronizare cheltuieli

Pentru a prelua cheltuielile inregistrate in SmartBill Facturare/Gestiune, acceseaza Sincronizare > Sincronizare tranzactii. Mai multe despre Sincronizari tranzactii, aici.

Procesul este similar cu sincronizarea celorlalte tranzactii si se poate face concomitent pentru toate, printr-o singura operațiune, atata timp cat tipul tranzactiei este bifat in fereastra de sincronizare.

Toate cheltuielile care sunt dintr-o categorie/subcategorie vor avea aceleasi configurari contabile, indiferent de descrierea pe care o au in SmartBill Facturare sau SmartBill Gestiune.

Cheltuielile sunt preluate din contul SmartBill si indentificate pe baza:

  • Categorie/Subcategorie cu care au fost inregistrate: toate cheltuielile care sunt dintr-o categorie/subcategorie vor avea aceleasi configurari contabile
  • sau Descriere: criteriu utilizat in cazul in care lipseste categoria/subcategoria
  • sau Categorie/Subcategorie si Descriere

Aceste informatii sunt folosite pentru a face legatura intre tranzactiile din Facturare/Gestiune si notele contabile din Conta.

In cazul in care cheltuielile nu au definite conturi contabile, apare o avertizare ca trebuie sa le definesti. La sincronizarile ulterioare aplicatia va asocia automat conturi catre cheltuielile definite.

In fereastra care se deschide pentru fiecare categorie/subcategorie de cheltuiala se pot stabili urmatoarele informatii:

  • contul contabil care sa fie folosit
  • tipul de cheltuiala: deductibila, nedeductibila, deductibila 50%
  • tip TVA (coloana apare doar la firmele platitoare de TVA): deductibila, nedeductibila, deductibila 50%
  • centru de cost: este optional

Configurarea se poate face linie cu linie sau se poate face in masa.

Pentru a face asocieri in masa, filtreaza cheltuielile si apasa Actualizare configurare de la Alege actiunea.

Dupa ce se face configurarea cheltuielilor poti opera sincronizarea. Tranzactiile vor fi salvate ca achizitii interne sau externe, in functie de felul in care este intocmit documentul, tara partenerului, cota TVA, similar cu sincronizarea NIR-urilor.

In meniul Sincronizare/Cheltuieli sunt salvate toate aceste parametrizari si se poate interveni cu modificari ulterioare pentru sincronizarile urmatoare.