Calculul impozitului pe profit


SmartBill Conta are cateva facilitati care te ajuta sa gestionezi o tema fiscala importanta si mereu de actualitate: impozitul pe profit. Acestea sunt:

  • Gestionarea cheltuielilor nedeductibile si a veniturilor neimpozabile prin posibilitatea definirii lor in etapa de inregistrare a documentelor (facturi de vanzari/achizitii, registru de casa, jurnal de banca, deconturi, note contabile diverse sau note repetitive)
  • Calculul automat si inregistrarea impozitului pe profit, printr-o functionalitate dedicata, care este transparenta si flexibila
  • Pastrarea istoricului de calcule si reflectarea lor intr-un raport special (Registrul de evidenta fiscala)

In Note diverse > Calcul impozit pe profit, poti calcula automat profitul contabil, fiscal si impozitul aferent lui.

Selecteaza anul si perioada fiscala pe care doresti sa generezi calculul de impozit pe profit, apoi apasă butonul Calculeaza.

Se afiseaza calculul pe categorii de venituri si cheltuieli impozabile si neimpozabile, respectiv deductibile si nedeductibile.

Fiecare categorie in parte poate fi afisata detaliat pe conturi de venituri si cheltuieli, astfel incat sa poti verifica cu balanta sumele preluate in calcul.

In cazul in care consideri necesar, coloanele Venituri neimpozabile si Cheltuieli nedeductibile pot fi editate, astfel incat calculul de profit sa nu fie impus, ci hotarat de utilizator.

Limita maxima deductibila a cheltuielilor de protocol si cheltuielile de protocol nedeductibile, ce depasesc aceasta limita, sunt calculate in mod automat.

La pasul urmator, pentru generarea rezultatului fiscal, de asemenea poti interveni asupra valorilor preluate in acest calcul, modificandu-le. Calculul impozitului pe profit continua cu urmatoarele subsectiuni (care sunt personalizabile si se pot completa manual, daca este cazul):

  • Elemente similare veniturilor
  • Elemente similare cheltuielilor
  • Deduceri fiscale (ex. amortizarea fiscala, rezerva legala deductibila, cheltuieli cu dobanda si diferente de curs raportate)
  • Pierderi fiscale de recuperat din anii precedenti

In final, dupa salvarea calculului, se va inregistra in Registrul jurnal nota contabila 641 = 4411 cu impozitul pe profit calculat.

Aplicatia te redirectioneaza automat in Registrul de evidenta fiscala de unde, din coloana Actiuni, poti modifica, vizualiza sau sterge calculul de impozit pe profit.

Tot in acest registru, sunt disponibile calculele de impozit mai vechi.

Dupa calcul, inregistrare nota contabila, generare de registru de evidenta fiscala se poate face derularea in meniul Declaratii Declaratia 100. La apasarea butonului Actualizeaza se preia impozitul inregistrat pe prima pozitie din declaratie.

In cazul in care mai ai si alte obligatii de declarat, le poti adauga cu ajutorul butonului “+”.

Valoarea sponsorizarilor deductibile se calculeaza automat, pe baza datelor existente in contabilitate.Calculul detaliat al sponsorizarilor deductibile se poate vedea punand cursorul pe iconita de info de langa suma din dreptul lor. Calculele aferente perioadelor anterioare Septembrie 2019 folosesc in continuare procentul de 5‰ chiar si daca le actualizezi.

Pentru validare si semnare electronica, si aceasta declaratie este supusa aceleasi proceduri ca si celelalte din aplicatie: descarcarea fisierului XML si preluarea lui in aplicatia DUK Integrator.