Declaratia 394

Pentru a genera Declaratia 394, selecteaza data acesteia, luna/perioada aferenta si apasa Actualizeaza.

Pentru o mai usoara navigare in aceasta, declaratia e organizata in cateva sectiuni care corespund capitolelor declaratiei din formularul ANAF.

La apasarea butonului Actualizeaza, aplicatia afiseaza in partea de sus a ecranului o atentionare. Aceasta se refera la modul in care aplicatia trateaza datele unui partener, persoana fizica inca de la incarcarea lor in declaratie. Astfel, campul CIF/CNP va fi sters in mod automat daca valoarea lui este incorecta si va pastra judetul si tara corect completate, facilitand astfel o generare rapida si corecta a declaratiei. Daca una din cele doua coordonate nu este corect completata, la descarcare aplicatia va genera mesaj de eroare explicit.

In sectiunea I2.2 Numarul total de facturi emise, in perioada de raportare, din plaja de facturi alocate, pentru facturile inregistrate direct in SmartBill Conta trebuie adaugata manual seria documentului.

Astfel, este necesara completarea campurilor pe care se afla marker-ul rosu, acolo unde se afla trecut textul -FARA SERIE-.

In prima parte a sectiunii, acolo unde se inregistreaza totalul facturilor pe serii, plaja de numere pentru facturile inregistrate manual este preluata automat.

Daca facturile -FATA SERIE- provin de pe serii diferite, fiecare trebuie inregistrata pe o linie separata.

In cea de-a doua parte, trebuie completate serile pentru facturile inregistrate manual in cazul in care acestea sunt: Anulate. Stornate, Autofacturate, Emise de persoana impozabila in calitate de beneficiar in numele furnizorului.

Se afiseaza si o informare daca in perioada declaratiei exista:

  • documente care nu au fost verificate
  • documente cu parametrii de TVA eronati
  • documente ramase in ciorna.

Pentru ca D394 sa fie corecta, punctele afisate in notificare ar trebui corectate. Puteti face asta daca accesati listele de vanzari si achizitii direct din notificarea din declaratie.

Dupa verificare, se genereaza fisierul in format XML care presupune si validarea declaratiei, conform regulilor din DUK Integrator. In caz de erori, acestea vor fi afisate aici si se pot corecta inainte de depunere pe site-ul ANAF.
In acest moment, fisierul XML poate fi preluat in aplicatia DUK Integrator pentru a fi semnat electronic.
Depunerea declaratiilor se poate face si din aplicatia SmartBill ManagerConta, daca ai activat modulul.