Inregistrarea vanzarilor si achizitiilor pentru neplatitorii de TVA

In acest articol

In SmartBill Conta este posibila inregistrarea achizitiilor si vanzarilor pentru operatiunile specifice neplatitorilor de TVA. Pentru operatiunile taxabile (achizitii intracomunitare de bunuri si importul de servicii) se calculeaza si inregistreaza TVA in mod automat in contul predefinit 446, sau orice alt cont ales de utilizator la inregistrarea documentelor. 


Vanzari

La livrari intracomunitare de servicii, se poate selecta in coloana TVA: scutit cu drept de deducere (se va declara P in D390; nu se va declara in D301) sau scutit fara drept de deducere (nu se va declara in D390; nu se va declara in D301).

Achizitii

La achizitii externe intracomunitare sau nontransferuri cu TVA normal (19%, 9% sau 5%), coloana TVA si campul Contul permit alegerea contului in care se va inregistra TVA calculata. Valoarea predefinita a campului este 446 – Alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate, dar se poate alege orice alt cont sintetic sau analitic din clasa 44.

Daca este o achizitie de stocuri atunci nota contabila va fi: Cont de stoc = contul de TVA setat pe pozitie, cu valoarea TVA calculata.

Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, campul Tip este de acum obligatoriu, deoarece este informatie relevanta pentru intocmirea corecta a declaratiilor 301 si 390.

Valorile posibile sunt:

  • Bunuri taxabile → 301 (sectiunea 1); 390 (A)
  • Mijloace de transport nou → 301 (sectiunea 2); nu se vor reflecta in 390
  • Produse accizabile → 301 (sectiunea 3); nu se vor reflecta in 390
  • Operatiuni art 307 (alin 2,3,5,6) → 301 (sectiunea 4); nu se vor reflecta in 390 fara valori (pentru documentele salvate inainte de release) → nu se vor reflecta in 301 sau 390

Pentru achizitiile intracomunitare de servicii sau nontransferuri, campul Tip se precompleteaza cu Operatiuni art 307 (alin 2,3,5,6), care este si singura optiune.

  • achizitii intracomunitare de servicii → 301 (sectiunea 4 si 4.1); 390 (S)
  • nontransfer servicii → 301 (sectiunea 4 si 4.1); nu se vor reflecta in 390
  • nontransfer bunuri → 301 (sectiunea 4); nu se vor reflecta in 390

Jurnale de vanzari si cumparari

Jurnalele de vanzari si cumparari sunt adaptate si firmelor neplatitoare de TVA. Ele pot si afisate atat in formatul centralizat cat si in cel detaliat.

In functie de perioada selectata in raport si statutul de TVA al firmei din acea perioada, se afiseaza:

  • formatul pentru neplatitori daca in perioada selectata firma a fost exclusiv neplatitoare de TVA;
  • formatul pentru platitori daca in perioada selectata firma a fost atat platitoare de TVA cat si neplatitoare, cu posibilitatea schimbarii pe formatul de neplatitori.

In acest din urma caz, se afiseaza un mesaj care avertizeaza ca in perioada selectata exista o schimbare de statut si ca sunt disponibile 2 jurnale.