Vanzari la distanta

In acest articol

Ce sunt vanzarile la distanta

Vanzarile sunt considerate ca fiind la distanta daca:

  • vanzatorul este persoana impozabila din UE (platitor de TVA)
  • cumparatorul este persoana neimpozabila din UE (ex: persoana fizica)
  • este o livrare de bunuri
  • vanzatorul a depasit plafonul de livrari catre persoane neimpozabile in tara respective (acest plafon este stabilit prin reglementari legale si a variat in timp)

EXEMPLU

O firma platitoare de TVA din Romania vinde bunuri catre persoane fizice din Ungaria. Daca valoarea bunurilor vandute intr-un an depaseste plafonul stabilit (10.000 euro, spre exemplu), trebuie sa se inregistreze ca firma platitoare de TVA in Ungaria. Astfel,

  • trebuie sa obtina un CIF din Ungaria
  • va factura folosind cotele de TVA stabilite in Ungaria
  • TVA-ul datorat se va plati in Ungaria, nu in Romania

Inregistrarea vanzarilor la distanta

Inregistrare manuala a vanzarilor la distanta

La inregistrarea manuala a vanzarilor externe este posibila selectarea Vanzare la distanta in campul Tip tranzactie. In acest caz, se va afisa si campul Tara, unde trebuie adaugata tara in care se opereaza vanzarea.

Inregistrarile pe acest tip de tranzactie permit adaugarea cotelor TVA externe (valorile folosite in tara in care se face vanzarea). Acestea trebuie adaugate manual.

In aceste cazuri, pentru cota TVA vanzari la distanta se propune contul 446 – Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate. Acest cont poate fi schimbat.

Sincronizarea vanzarilor la distanta

Daca la emiterea unei facturi in SmartBill Facturare/Gestiune se foloseste un CIF intracomunitar, la sincronizare, aceste tranzactii sunt preluate in SmartBill Conta ca vanzari la distanta, iar tara ii este asociata automat.

ATENTIE!

CIF-ul intracomunitar folosit trebuie sa contina si abrevierea denumirii tarii (codul ISO). De exemplu: HU, FR, GR etc.

BINE DE STIUT!

Contul contabil implicit pentru TVA la vanzarea la distanta este 446.

Modificarea acestuia, se poate face din Configurari > Setari conturi. In sectiunea TVA, este introdus un camp dedicat acestui tip de TVA.

Vanzarile la distanta in Liste documente

Pentru a obtine informatiile necesare legate de sumele de TVA care trebuie platite in tarile in care se fac tranzactii, se poate utiliza Liste documente > Vanzari.

Raportul permite filtrarea vanzarilor dupa Tip tranzactie. In cazul in care aici este selectat Vanzari la distanta, se afiseaza si filtrul Tara, care face posibila afisarea tranzactiilor pentru fiecare tara in parte.

BINE DE STIUT!

Aceste tranzactii nu se declara in declaratiile D300, D390 si D394.