Adaugarea declaratiilor vamale de import din Vanzari si Achizitii > DVI

In acest articol

Inregistrarea DVI

Inregistrarea declaratiilor vamale de import (DVI) se poate face din Vanzari si achizitii > Externe > DVI si presupune trei pasi:

  1. Adaugarea achizitiei principale (importul de bunuri)
  2. Adaugarea documentelor repartizate
  3. Verificarea totalurilor rezultate pe DVI


Adaugarea achizitiei principale (importul de bunuri)

Pasul presupune inregistrarea facturii de achizitie a bunurilor de la furnizorul extern.

Se propune automat

  • Tipul tranzactiei: Importuri cu DVI
  • Cursul in vama, adica cursul de schimb BNR pentru moneda respective publicat in penultima zi de miercuri a lunii anterioare lunii datei documentului (valabil in penultima joi a lunii anterioare datei documentului)

Cotele de TVA disponibile vor fi cele 3 cote noi dedicate DVI (19% - DVI, 9% - DVI, 5% - DVI)

Adaugarea documentelor repartizate pe DVI

Pot fi adaugate oricate facturi conexe importului de bunuri, de la alti furnizori, care sunt luate in considerare la calcularea valorii in vama a bunurilor (ex. transport, taxe vamale, accize, etc.), inclusiv factura continand TVA calculata in vama.

Butonul + Document repartizat deschide fereastra de unde puteti alege natura continutului facturii. Se pot selecta mai multe categorii sau niciuna.

Aplicatia propune automat conturile pe document (pe baza selectiei si pe baza conturilor si cotelor folosite in achizitia principala, fiind necesara doar completarea sumelor).

Toate aceste documente vor avea implicit asociat tipul de tranzactie Repartizata pe DVI. Pe baza acestei informatii puteti identifica documentele care au tratament special in jurnalul de cumparari. In celelalte rapoarte, se vor comporta la fel ca orice alta achizitie

Cotele de TVA disponibile vor fi cele dedicate DVI (19% - DVI, 9% - DVI, 5% - DVI).

Se pot adauga oricate astfel de documente repartizate pe o singura DVI.

Verificarea sectiunii Totaluri

La final, recomandam verificarea valorilor centralizate rezultate pe DVI, care sunt prezentate defalcat la nivel de baza, respectiv TVA.

Prin verificare va asigurati ca DVI a fost operata corect si ca sumele din jurnalul de cumparari, si mai departe, decontul de TVA vor fi corecte, caci aceste totaluri vor sta la baza datelor din jurnal.

Va fi prezentata cate o linie de totaluri pentru fiecare cota de TVA in parte. Sunt insumate valorile de pe achizitia principala si toate documentele repartizate.

Total Baza (RON): reprezinta suma tuturor valorilor in RON de pe pozitiile cu conturi diferite de 4426 (si/sau analitice ale sale), pe cota respectiva de TVA.

Total TVA (RON): reprezinta suma tuturor valorilor in RON de pe pozitiile cu contul 4426 (si/sau analitice ale sale), pe cota respectiva de TVA.

Exista si o validare automata care atentioneaza in cazul in care baza nu se coreleaza matematic cu TVA aferenta (cu o toleranta de +/- 5 lei).

Pentru ca sectiunea de totaluri este dinamica (valorile se recalculeaza dupa adaugarea fiecarui document de pe DVI), atentionarea apare pe parcursul adaugarii documentelor, atunci cand inregistrarea DVI nu este inca finalizata, dar ar trebui sa dispara dupa ce toate documentele au fost operate corect.

Actiuni in pagina DVI

Vizualizarea documentelor

  • vizualizarea achizitiei principale si a documentelor repartizate se face prin click pe numarul documentului
  • se pot vedea notele contabile aferente fiecarui document
  • din fereastra de vizualizare se poate trece rapid in fereastra de modificare.

Modificarea documentelor

  • se poate face prin click pe iconita dedicata din coloana Actiuni
  • dupa modificare se va actualiza zona de totaluri

Stergerea documentelor

  • stergerea achizitiei principale implica stergerea DVI cu toate documentele aferente (achizitie principala si toate documentele repartizate) si implicit a tuturor notelor contabile aferente acestor achizitii
  • stergerea unui document repartizat implica strict acel document si notele contabile aferente (DVI va exista in continuare). Totalurile se actualizeaza automat in acest caz
  • stergerea DVI cu toate documentele aferente (achizitie principala si toate documentele repartizate) se poate face si direct de pe butonul Sterge DVI.


DVI in jurnalul de cumparari si D300

DVI operate in SmartBill Conta se vor reflecta in mod automat in jurnalul de cumparari si in decontul de TVA.

In jurnal, DVI se vor incadra la categoria Importuri de bunuri si servicii. Sumele aferente unei DVI prezentate in jurnalul de cumparari corespund cu cele din zona de totaluri de pe pagina DVI.

In D300, DVI se vor reflecta pe randurile 24, 25 sau 26, in functie de cota TVA (19%, 9%, 5%), sau pe randul 34, daca este cazul unor regularizari.