Inregistrarea DVI din Vanzari si Achizitii - Externe > Achizitii

DVI se poate inregistra si din Vanzari si achizitii - Externe > Achizitii.

La adaugarea/modificarea unei achizitii externe cu tip tranzactie IMPORT apare campul DVI, cu doua optiuni: Cu DVI, Fara DVI.

Daca se alege optiunea Cu DVI:

  • se propune cursul in vama, adica cursul de schimb BNR pentru moneda respectiva publicat in penultima zi de miercuri a lunii anterioare lunii datei documentului (valabil in penultima joi a lunii anterioare datei documentului)
  • vor fi disponibile doar cele 3 cote dedicate DVI (19% - DVI, 9% - DVI, 5% - DVI)

Dupa salvare, se deschide automat pagina DVI, cu datele achizitiei principale deja salvate, putandu-se continua cu adaugarea documentelor repartizate.

Pot fi adaugate oricate facturi conexe importului de bunuri, de la alti furnizori, care sunt luate in considerare la calcularea valorii in vama a bunurilor (ex. transport, taxe vamale, accize etc.), inclusiv factura continand TVA calculata in vama.

Butonul  + Document repartizat deschide fereastra de unde puteti alege natura continutului facturii. Se pot selecta mai multe categorii sau niciuna.

Aplicatia propune automat conturile pe document (pe baza selectiei si pe baza conturilor si cotelor folosite in achizitia principala, fiind necesara doar completarea sumelor).

Toate aceste documente vor avea implicit asociat tipul de tranzactie Repartizata pe DVI. Pe baza acestei informatii puteti identifica documentele care au tratament special in jurnalul de cumparari. In celelalte rapoarte, se vor comporta la fel ca orice alta achizitie.

BINE DE STIUT!

DVI operate in SmartBill Conta se vor refleta in Jurnalul de cumparari si in decontul de TVA. In jurnal, 

DVI se vor incadra la categoria Importuri de bunuri si servicii. In D300, 

DVI se vor reflecta pe randurile 24, 25 sau 26, in functie de cota TVA (19%, 9%, 5%), sau pe randul 34, daca este cazul unor regularizari.