Registru de casa

In  Casa si banca > Registrul de casa, trebuie selectate conditiile afisarii din campurile Perioada extras si Contul de casa (in lei sau valuta). La Contul de casa se pot folosi conturi sintetice sau analitice din cuprinse intre: 5311 si 5314.

In cazul in care nu exista definit un cont de casa in valuta, o poti face rapid cu ajutorul butonului  Adauga cont, selectand moneda in care vom tine registrul de casa.

Dupa selectarea contului, inregistra operatiunile, prin introducerea datei si contului correspondent .

Incasari si plati facturi

Pentru incasarea sau plata facturilor, pe campul  Cont corespondent este suficienta tastarea primelor caractere din denumirea partenerului si ne va aparea implicit lista cu toti partenerii a caror denumire contine aceste caractere.

Dupa selectarea partenerului, apare butonul  Selecteaza facturi. El deschide fereastra cu facturile neincasate ale partenerului respectiv. Aici poti alege din lista implicita tipul documentului de incasare/plata. Precizezi suma si, in functie de valoarea acesteia, bifezi documentele de decontat. 

Daca sunt mai multe documente de incasat/platit, acestea pot fi selectate automat dupa scadenta sau dupa vechime. Aplicatia va repartiza suma incasata / platita pe facturi respectand acest criteriu.

Pentru a prelua operatiunea in Registrul de casa, apasa butonul Incaseaza/Plateste.

Dupa inregistrarea tuturor operatiunilor, apasa butonul  Salveaza inainte de a iesi din pagina.

BINE DE STIUT!

Poti inregistra incasari in monede diferite de cela ale contului de casa folosit. Pentru asta este necesar sa schimbi filtrarea pe moneda documentului.

BINE DE STIUT!

Poti tiparii sau descarca in format PDF dispozitiile de plata si cele de incasare. La inregistrarea acestor documente (chiar daca ele nu sunt salvate) este disponibila, sub sold, actiunea care permite vizualizarea lor. In fereastra de vizualizare se poate face tiparirea sau descarcarea.

TVA la incasare

Atunci cand se incaseaza/platesc documente cu TVA la incasare, aplicatia va detecta acest lucru si face inregistrarile contabile necesare in mod automat.

Pe fereastra de incasare/plata a facturilor cu TVA la incasare apare informatia legata de valoarea totala a incasarii, valoarea fara TVA si TVA-ul aferent incasarii.

Detectia unui document cu TVA la incasare se face dupa prezenta pe acesta a TVA-ului 4428. La salvarea incasarii / platii se va genera automat nota 4428 = 4427 / 4426 = 4428.

ATENTIE!

Conturile de TVA neexigibil care se folosesc pentru achizitii si vanzari pot fi definite in Configurari Setari conturi, sectiunea de TVA.