Calcul salarii

In aceasta sectiune, configurezi profilul salariatului pe fiecare luna in parte pentru a genera statul de salarii.

Astfel, se preiau din pontaj (pentru mai mult informatii despre acesta, aici) informatiile necesare calculului salarial: numarul de ore suplimentare, concedii de odihna, medical, concediu fara plata, numarul ore suspendare, zile libere platite, zile somaj tehnic, prime brute, avantaje in natura, numar tichete de masa acordate, contravaloare tichete cadou, retineri, avansuri acordate, diurne.


Toate acestea sunt grupate pe categorii (identificabile atat in capul de tabel, cat si in fereastra care permite configurarea coloanelor) pentru a usura identificarea si urmarirea lor:

  • Salariat si contract
  • Pontaj compact
  • Pontaj detaliat
  • Prime, sporuri si scutiri
  • Sume impozabile (doar impozit)
  • Sume impozabile (contributii si impozit)
  • Sume neimpozabile (fara contributii si fara impozit)
  • Retineri si avansuri


In total, sunt 66 de categorii, deci 66 de coloane, care pot fi afisate/ascunse. Prin bifarea/debifarea categoriei respective se pot afisa/ascunde toate informatiile dintr-o categorie. Structura configurata in Calcul salari va fi retinuta pentru fiecare client in parte.

Numarul de ore lucrate, numarul de tichete de masa (daca este bifata optiunea de calcul automat din configurari), numarul de ore de suspendare/zilele de somaj tehnic (daca are suspendari introduse) se va propune si se va recalcula automat pe baza datelor introduse in Salarizare > Calcul salarii, suspendari, incetari, concedii medicale. 

BINE DE STIUT!

Valoarea tichetelor de masa se preia automat, in functie de setarile facute in salarizare. Aceasta valoare va fi distribuita in categoriile Tichete de masa si Tichete de masa (peste limita) si nu poate fi modificata de manual.

Daca introduci manual o valoare in unul dintre aceste campuri, se va pastra valoarea manuala, dar vei fi atentionat ca exista diferente intre ceea ce s-a introdus si ceea ce se calculeaza automat.

EXEMPLU

Salariat cu norma de 8 ore/zi, angajat din 01.01.2018. 

  1. Initializezi luna ianuarie in calcul salarial → Se va propune si completa cu 160 ore lucrate si 20 tichete de masa 
  2. Introduci un certificat de CM (3 zile) → la recalculul salarial va avea: 136 ore lucrate, 3 zile CM, 17 tichete de masa 
  3. Introduci 8 ore absente nemotivate in pontaj (calcul salarial) → vor rezulta: 128 ore lucrate, 3 zile CM, 8 ore abs. nemotivate, 16 tichete de masa 
  4. Introduci 8 ore delegatie (pt care nu se acorda tichete de masa) → se va ajunge la: 128 ore lucrate, 3 zile CM, 8 ore abs. nemotivate, 15 tichete de masa 
  5. Poti face si o corectie manuala a tichetelor de masa pe care le reduci la 10 (presupunem ca i-a acordat luna trecuta mai multe) → 128 ore lucrate, 3 zile CM, 8 ore abs. nemotivate, 10 tichete de masa + info atentionare 
  6. Daca introduci o suspendare, cu temeiul legat Art. 52, alin. 3, cu data inceput 29.01 (3 zile pe ianuarie) → vor reiesi: 104 ore lucrate, 3 zile CM, 8 ore abs. nemotivate, 3 zile somaj tehnic, 10 tichete de masa (nu se recalculeaza automat numarul de tichete de masa, pentru ca s-a introdus manual de catre user, vezi punctul 5).

In cele 6 coloane destinate diurnelor se preiau automat valori doar daca se apasa butonul Actualizeaza diurne. Aceste valori sunt calculate automat pe baza inregistrarilor din deconturi si pot fi modificate sau sterse manual.

O functionalitate disponibila in aceasta sectiune este posibilitatea de vizualizare a fluturasului de salariu, de la iconita de langa numele angajatului. 

Cu ajutorul butonului Spre statul de salarii, poti genera statul. Se deschide ecranul de previzualizare stat, unde se afiseaza statul in ciorna. 

Il poti salva sau, la constatarea unor greseli, modifica prin selectarea optiunii din Actiuni (acestea se fac in ecranul Calcul salarii care se va deschide in acest caz). 

De la Actiuni ai si posibilitatea de a genera un Raport de somaj tehnic (in format excel sau PDF).

Dupa salvare, statul se Blocheaza din butonul gri, iar din Actiuni poti: tipari, exporta PDF si vizualiza fluturasi cu posibilitate de printare a acestora in format PDF A4. Daca se doreste revenirea pe stat, se poate debloca si reveni la statusul de ciorna.