Adaugarea obiectelor de inventar din documente

Adaugarea si configurarea obiectelor de inventar se va putea face la inregistrarea documentelor de intrare, din interfata de:

  • Achizitii (interne sau externe), atunci cand contul este 303 (sau un analitic de-al sau) 

  • Note contabile diverse, atunci cand contul debitor este 303 (sau un analitic de-al sau)

La apasarea butonului Adauga se vor putea configura obiectele de inventar dorite. Continutul modalului de configurare este acelasi, indiferent de unde se apeleaza. 

La o configurare, se pot adauga unul sau mai multe obiecte de inventar noi. Se pot adauga mai multe obiecte de inventar cu date similare, daca se seteaza o cantitate mai mare de 1. 

  • Numerele de inventar sunt generate in mod automat, pornind de la numarul maxim care exista deja in aplicatie. 
  • Obiectele de inventar pot fi date in folosinta inca de la configurare, prin bifare Dare in folosinta. Data dare in folosinta propusa este data documentului, dar poate fi modificata cu orice alta data ulterioara. Aceasta va fi data la care se vor genera in mod automat notele contabile de dare in folosinta. 
  • Daca se bifeaza optiunea de Dare in folosinta atunci trebuie setate:
  • Cont cheltuiala in contul 603 sau analitice ale sale
  • Cont extrabilantier de stoc in contul 8035 sau analitice ale sale
  • Campurile Responsabil, Centru de cost, Serie, Garantie pana la, Comentarii se completeaza optional; in lista responsabililor vor fi afisati toti salariatii si colaboratorii.

Daca s-a bifat optiunea Dare in folosinta, atunci, la salvarea documentului, se vor genera automat si notele contabile de dare in folosinta. Pentru fiecare obiect de inventar dat in folosinta se vor genera notele contabile 603 = 303 si 8035 = 899, la data setata si folosind conturile setate. 

Dupa ce a fost adaugat, un obiect de inventar va aparea in Registrul obiectelor de inventar cu statusul:

  • In stoc - daca nu a fost dat in folosinta
  • In folosinta - daca a fost dat in folosinta odata cu adaugarea

BINE DE STIUT!

Nu se pot configura obiecte de inventar din Registru de casa, Jurnal de banca, Deconturi si Note contabile diverse - atunci cand contul creditor este un cont de trezorerie (4091, 4092, 419, 5081, 51X, 53X, 542 sau analiticele lor).

Dupa adaugare, un obiect de inventar poate fi modificat din fereastra de configurare care se deschide la apasarea butonului Adauga. In cazul in care se modifica informatiile relevante pentru notele contabile deja generate, acestea se vor actualiza in mod automat, daca luna darii in folosinta este deschisa. Exceptie: se pot modifica denumirea, numarul de inventar si centrul de cost chiar si atunci cand luna darii in folosinta este inchisa, iar pe notele contabile deja generate se vor actualiza explicatia si centrul de cost. 

Dupa adaugare, un obiect de inventar poate fi sters din modalul de configurare care se deschide la apasarea butonului Adauga, caz in care notele contabile de dare in folosinta se vor sterge automat, daca exista.