Editarea imobilizarilor

Din raport poti edita detaliile de identificare a imobilizarii precum si valorile acesteia de la pe actiunea modifica.

In sectiunea Valori, apare o lista cu toate valorile asociate acestei imobilizari, de la cea de intrare pana la cea de inventar.

In istoric modificari, apar toate documentele care au influentat valorile acestei imobilizari. De aici, ajungi la orice document asociat unei imobilizari.

Poti face si o editare directa a valorii, dar nu este recomandata deoarece vor rezulta diferente intre registrul imobilizarilor si balanta contabila.

Este recomandat ca dupa efectuarea modificarilor, daca acestea au impact in luni anterioare, sa refaci amortizarea pe lunile respective.

Modificarea valorii imobilizarilor existente

Aceasta tranzactie se refera la actiunile care conduc la modificarea valorii imobilizarii, ulterior punerii ei in functiune. Poate fi cazul atunci cand are loc modernizarea unei imobilizari, calculul deprecierii unei imobilizari, inregistrarea unei amortizari suplimentare, etc.

Acest lucru se poate realiza din mai multe locuri:

  • Modificare din achizitii
  • Modificare din note contabile diverse

Modificarea valorii imobilizarilor existente din achizitii

Este metoda recomandata pentru cazul in care are loc modernizarea unei imobilizari existente.

EXEMPLU

Se achizitioneaza un modul nou care extinde capabilitatile unei imobilizari existente, iar valoarea acestui modul trebuie sa se amortizeze pe durata ramasa a imobilizarii la care este adaugat.

Acest lucru se poate realiza foarte simplu in modulul de Imobilizari.

Atunci cand pe Achizitii folosesti un cont de imobilizari, va aparea butonul de Adaugare imobilizare care deschide fereastra cu acelasi nume.

Daca doresti schimbarea valorii unei imobilizari ca urmare a unui eveniment ulterior punerii in functiune se alege sectiunea  Repartizare pe imobilizare existenta.


Exista doua tipuri de modificari, dar comportamentul lor este identic:

  • Modernizare: cand se imbunatateste o imobilizare existenta;
  • Repartizare cheltuieli: cand se repartizeaza cheltuieli precum transportul, punere in functiune etc.

Data punerii in functiune este importanta. Modificarea se va amortiza incepand de luna urmatoare, pe durata de viata ramasa a imobilizarii la care se refera.

O modificare poate fi asociata cu o singura imobilizare existenta, dar se pot adauga mai multe modificari intr-o sesiune de lucru.

Pentru a gasi rapid imobilizarea la care face referire modificarea se poate folosi filtrul. Odata gasita imobilizarea, poate fi selectata din lista.

Butonul Modifica imobilizare adaugata achizitia in lista Imobilizari adaugate, iar Salveaza te readuce infereastra de achizitie, cu informatiile precompletate.

Modificarea va fi salvata odata cu salvarea achizitiei.

Modificarea din note contabile diverse

Poti aduce modificari mai complexe unei imobilizari, modificari care nu tin de achizitia unor module/ piese/modernizari ulterioare. Este cazul inregistrarii unei deprecieri, a unei amortizari suplimentare, etc.

Atunci cand pe fereastra de note contabile diverse folosesti conturi de imobilizari, va aparea un buton Alege imobilizare.

Butonul Alege deschide fereastra de repartizare a valorii pe o imbilizare. In felul acesta se poate face legatura intre aceasta modificare si o imobilizare existenta. Aceste modificari vor influenta valorile imobilizarii.